textařské a redakční služby

Řihák o Brdech: Požádám poslance o odložení rozhodnutí

03.03.2014 16:32

Praha - Hejtman Středočeského kraje Josef Řihák požádá poslance zvolené za ČSSD, aby z návrhu zákona o snížení rozlohy vojenských újezdů v České republice vyňali část věnovanou Vojenskému újezdu Brdy. Požaduje, aby o Brdech rozhodovali až později. Poslanci by měli o návrhu zákona hlasovat na březnové schůzi.

„Středočeský kraj nesouhlasí se zrušením Vojenského újezdu Brdy. Ten má celou řadu specifik, která nebyla v návrhu zákona na jeho zrušení zohledněna. Domnívám se, že v současné době nejsme připraveni na otevření vojenského prostoru Brdy pro veřejnost,“ řekl středočeský hejtman Josef Řihák na tiskové konferenci, která následovala po setkání starostů obcí sousedících s Vojenským újezdem Brdy s ministrem obrany Martinem Stropnickým.

Schůzky, která se konala v pondělí 3. března 2014 ve vojenském objektu Valdek na severozápadním okraji Vojenského újezdu Brdy, se vedle Řiháka, ministra obrany Martina Stropnického a zástupců samosprávy zúčastnili i náměstek hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grüner, náčelník Generálního štábu Armády České republiky (AČR) Petr Pavel a další zástupci AČR a ministerstva obrany.

Zrušení Vojenského újezdu Brdy dojde ke změně hranic mezi Plzeňským a Středočeským krajem. Část území v brdském prostoru, které od roku 1949 patří do středních Čech, by se měla stát součástí Plzeňska. „Pokud k tomuto odtržení území dojde, bylo by to poprvé od vzniku krajů, kdyby se sousední kraje na změně hranic nedohodly,“ uvedl hejtman.

red

comments powered by Disqus

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.