textařské a redakční služby

Proč výzva k rezignaci? (NÁZOR)

20.01.2016 11:54

Na 14. řádném zasedání příbramského zastupitelstva, na současné zvyklosti velmi krátkého, zazněla ze strany zastupitelů Šance pro Příbram výzva k rezignaci první místostarostky a pana starosty. Pravda, pan starosta byl poněkud překvapen a chtěl si nechat celý přednes zopakovat, neboť se zdálo, že nevěří vlastním uším.

Slyšel nepochybně dobře, stejně jako ostatní zastupitelé v sále a diváci u monitorů, pokud ještě vydrželi.

Výzva k rezignaci zazněla v bodě Různé, po projednání okolností provázejících ukončení pracovního poměru paní ing. Šperkové z pozice ředitelky Centra sociálních a zdravotních služeb Příbram. Zdálo by se, že jde o detail. Každé ukončení pracovního poměru iniciované zaměstnavatelem, které zaměstnanec neočekává, po sobě zanechá v lepším případě pachuť, v horším případě malér.

Jenže nejde o detail, nejde o ukončení jednoho pracovního poměru zaměstnance ve zkušební době, jak opakovaně vnucoval zastupitelstvu pan starosta.

V době těsně následující po volbách hlásaly radniční koaliční strany, hnutí ANO a TOP 09, že stěžejním bodem, na který se zaměří, bude zlepšení péče o handicapované a potřebné, tedy zlepšení sociálních a zdravotních služeb ve městě, které bude plně v gesci první místostarostky.

Tomu odpovídal i tlak vládnoucí koalice na zrušení stávající struktury sociálních a zdravotních služeb ve městě a vytvoření byť dosud do rejstříku nezapsaného Centra sociálních a zdravotních služeb. K tomu dlužno poznamenat, že reorganizace sama o sobě není pro zlepšení práce na úseku zdravotních a sociálních služeb samospasitelná, zlepšit a zkvalitnit se musí práce lidí.

Koalice začala hledat ředitele, který bude zárukou zlepšení. Když se konečně jeden našel, věnováním dostal tříměsíční zkušební dobu, na jejímž konci byl pracovní poměr ukončen. Zastupitelstvu nepřísluší spekulovat, zda byl pracovní poměr ukončen v souladu se zákonem či nikoli, k tomu je povolán jen soud. Zastupitelstvu ale přísluší hodnotit, jak se vyvíjí situace ve stěžejním pilíři koaličního úsilí, tedy v novém Centru sociálních a zdravotních služeb. Subjekt vzniklý k 1. 7. 2015 nemáme stále zapsaný v rejstříku (administrativní chyba?) a budeme tam mít v pořadí už čtvrtého ředitele (personální blamáž?), na závratně dlouhé dva měsíce. V současné době prostřednictvím najaté personální agentury budeme hledat opět nového ředitele či ředitelku.

Jak koalice všemi těmito kroky zlepšila péči o sociálně a zdravotně handicapované?
Ten, kdo za tuto situaci odpovídá, by měl vyvodit odpovědnost i sám vůči sobě. Měl by zvážit své další setrvání na své pozici.

Zbývá se ptát: Odpovídá za tuto situaci pouze první místostarostka či i starosta?  

Vladimír Král
Šance pro Příbram

Obsah příspěvku nemusí vyjadřovat stanovisko redakce.
 

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.