textařské a redakční služby

Proč komunální volby vyhraje opět sociální demokracie (KOMENTÁŘ)

16.01.2014 16:44

Příbram letos čekají volby do zastupitelstva a přichází tedy v úvahu otázka, jak dopadnou. Absolutně ji samozřejmě zodpoví až voliči, už nyní ale můžeme s velkou mírou pravděpodobnosti předpokládat, že je opět vyhraje sociální demokracie.

Lze najít hned několik důvodů pro toto konstatování. Jednu ze zásadních věcí představuje komunikace s veřejností, kterou sociální demokracie zvládá nejlépe. V podstatě můžeme říci, že ČSSD už zahájila předvolební kampaň. Do médií a na sociální sítě posílá spoustu materiálů, které dokladují, co se radnici za poslední tři roky podařilo. I když ve své podstatě jde hlavně o projekty s podporou Evropské unie a chybí cosi ryze příbramského, nelze radnici upřít, že se uskutečnila řada věcí.

Způsob prezentace projektů vyvolává dojem, že je realizovali sociální demokraté. Občanští demokraté zůstávají jaksi ve stínu svých koaličních partnerů. Je to způsobeno jednak osobním nasazením některých sociálních demokratů (Martin Poulíček, Juraj Molnár), ale také schopností vytvořit si sítě spolupracovníků, kteří produkují texty, snímky, video a distribuují je. Někdejší příbramský starosta a současný hejtman Josef Řihák si na kraj přivedl několik lidí, kteří přispívají k vytváření pozitivního obrazu nejen jeho samotného, ale celé sociální demokracie.

Dokonce se zdá, že samotní představitelé sociální demokracie v Příbrami mají kolem sebe spolupracovníky, kteří usilují o jejich obraz v médiích. Jistým mluvčím Řiháka v Příbrami je Poulíček, Molnár spolupracuje s Tomášem Vašíčkem, pak je tu samozřejmě oficiální mluvčí radnice, skrze něhož jsou tlumočeny zejména názory starosty Pavla Pikrta.

Sociální demokraté jsou poměrně zběhlí v komunikaci na sociálních sítích – zejména Facebooku. Molnár i Poulíček se nebojí s občany komunikovat napřímo (podobně postupuje Topka díky zejména Václavu Švendovi), a to i mimo svou „pracovní dobu“. Pokud sociální demokracie vyhraje volby v Příbrami, budou mít tito dva velký podíl na vítězství. Ostatní členové sociální demokracie jsou v elektronické komunikaci s veřejností spíše pasivní, nebo vůbec nečinní.

Není to ovšem jediný příklad práce s elektronickými médii. Je to řada sofistikovanějších přístupů. Sociální demokraté zprostředkovaně publikují na celostátních portálech (typu novinky.cz, parlamentnilisty.cz) v sekcích, které jsou určeny pro regionální novinařinu. Tyto portály nemají síť redaktorů nebo spolupracovníků v okresech, a tak berou za vděk tím, co jim pošlou čtenáři. Existují zde základní pravidla pro publikování a texty jsou v základu editované kmenovou redakcí, chybí tu ovšem kritická práce se zdroji. Publikované texty pak působí jako PR pro radnici nebo konkrétní politiky. A co víc, příslušní politici pak použijí daný článek na některých z facebookových profilů, na který chodí Příbramští. S nevyřčeným podtitulem: Podívejte, píší o našich dobrých projektech i v celostátních médiích.

Těchto příkladů se dá najít víc, zajímavé na tom ovšem je, že občanští demokraté prakticky nekontrují. Vysvětlit si to lze tak, že ve straně je deziluze spojená s celostátním postavením občanských demokratů. Osobnosti ODS jsou příliš zaneprázdněny svými podnikatelskými či pracovními povinnostmi a jednoduše nemají čas. Zástupci ODS mohou svým způsobem opovrhovat tímto stylem sebeprezentace a spokojí se s názorem, že voliči nejsou hloupí a vidí, kdo co dělá. Anebo se prostě spoléhá na to, že koalice zase nějak dopadne.

sdb

Diskusní téma: Proč komunální volby vyhraje opět sociální demokracie (KOMENTÁŘ)

Datum: 18.01.2014

Vložil: josef vacek

Titulek: Quo vadis měšťanská Příbrami.

Lidé v Příbrami mají spíše dluhy než úspory, Nezanedbatelná skupina občanů se také potýká s problémy vyplývající z exekucí. Obecně lze říci, že ukončením činnosti uranového průmyslu poklesla životní úroveň významné části příbramského obyvatelstva. A tohoto v uvozovkách „politického kapitálu“ obratně chopili sociální demokraté. Mají zde přirozenou voličskou základnu. A v kombinaci manažerských postupu při ovládnutí příbramských médií (viz koupě vilvného portálu pribram_cz lidmi z MT Stav), mediální pracovitosti (Martin Poulíček, Tomáš Vašíček, Juraj Molnár) a potřebným populismem (hejtman Josef Řihák), máme výsledek podzmních komunálních voleb téměř jasný. Při aktuální formě příbramské pravice,( je třeba zajímavé, že ani Andrej Babiš zde prozatím neustanovil svoji organizaci), v kombinaci s apatií podnikatelských a středních vrstev, musím s názorem Stanislava Břeně souhlasit.

Datum: 18.01.2014

Vložil: Pštross

Titulek: Re: Quo vadis měšťanská Příbrami.

Do Říma odvětil Bůh.

Datum: 16.01.2014

Vložil: Vl.Srnka

Titulek: Komunální volby

Mám ten samý názor. Většina lidí vidí opravené silnice a náměstí,čerpání peněz z EU atd. Letošní rok bude následovat to samé. Opět nové asfalty,cyklostezky aj. Bohužel tito lidé už nevidí předražené zakázky, stále stejné firmy a jiné. Volby budou zajímavé.

Datum: 17.01.2014

Vložil: Pštross

Titulek: Re: Komunální volby

No konečně, Stando, článek se kterým mohu souhlasit. Míla.

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.