textařské a redakční služby

Prezident podepsal novelu zákona o veřejných zakázkách

03.03.2015 07:24

Prezident Miloš Zeman podepsal dílčí novelu zákona o veřejných zakázkách. Její znění bude v průběhu několika dní vyhlášeno ve Sbírce zákonů.

„Podoba novely zákona o veřejných zakázkách odráží úmysl Ministerstva pro místní rozvoj připravit převážně technickou úpravu, která nijak nezasahuje do systematiky stávajícího právního předpisu. Zároveň je však přínosem pro účastníky zadávacích řízení,“ uvedla Karla Šlechtová ke změně navrhovaného znění.

Předmětem novely zákona je zejména eliminace palčivých problémů stávající právní úpravy, zejména pak odstranění nedostatků účinného znění zákona o veřejných zakázkách. Jedná se převážně o změny technického charakteru a částečnou reflexi znění nových evropských směrnic.

Obecně novela přináší efektivnější postup v zadávacím řízení, snížení administrativních, časových a finančních nákladů a zrychlení přezkumného řízení před Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže.

V rámci projednání návrhu v Poslanecké sněmovně ČR byly do navrhovaného znění novely zapracovány pozměňovací návrhy, s jejichž zněním vyslovilo Ministerstvo pro místní rozvoj souhlas. Tyto návrhy se týkaly posílení elektronizace komunikace s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže, stanovení účinnosti zákona dnem jeho vyhlášení, úpravy posouzení mimořádně nízké nabídkové ceny v rámci elektronické aukce a možnosti předkládat v rámci kvalifikačních předpokladů diplomy v latinském jazyce. Naopak pozměňovací návrhy, ke kterým ministerstvo zaujalo neutrální či negativní stanovisko, se do obsahu novely nepromítly.

Do konečného znění novely zákona byly dále zapracovány pozměňovací návrhy Senátu ČR spočívající ve vypuštění změnových ustanovení novely týkajících se zákonného opatření Senátu a zvýšení hodnoty tzv. víceprací z 20 procent na 30 procent původní předpokládané hodnoty.

mmr

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.