textařské a redakční služby

Podzemní kontejnery v Příbrami. Inspirace seriálem A je to? (NÁZOR, FOTOGALERIE)

15.12.2014 07:38

Vznik nových podzemních kontejnerů v Příbrami připomíná práci dvou nešiků ze seriálu A je to. V něm figurují Pat a Mat, kteří zkazí, nač sáhnou. Jenže zatímco v televizi se jim zasmějeme, v tomto případě je to spíš k pláči.

V ulici Drkolnovská ještě dopadly nejlépe. I když se zde zúžil chodník. To se dalo vyřešit jeho rozšířením směrem od silnice k parkovišti. Kontejnery jsou zde vyšší pouze asi o pět centimetrů. I to ale může být nebezpečné v zimě při prohrnování sněhu.

Před druhou poliklinikou jsou asi dvacet centimetrů nad vozovkou. Navíc je špatné to, že do ní i zasahují. Vznikla tam překážka silničního provozu. Přitom byl otvor pro kontejnery vyhlouben tak, že mohly být celé zapuštěné v tělese květinového záhonu. Tím by vůbec nevadily provozu na komunikaci. V obou případech ale měly být zároveň s povrchem vozovky. Ať v záhonu nebo mimo něj. K použití kontejnerů se bude muset nastupovat na schod, což může zejména starším lidem dělat potíže.

Vůbec nejhůře dopadly kontejnery na náměstí 17. listopadu. Původní otvor se později rozšířil tak, aby zde nebyl vysoký schod. To se částečně povedlo,ale pouze ve směru od přechodu pro chodce. Z čela od chodníku zůstal poměrně šikmý a vysoký schod. Opět velký problém pro starší lidi a to hlavně v zimě. Je tu velké nebezpečí vážného úrazu. Uvědomil si někdo, že kontejnery budou používat i senioři? Přitom by stačilo částečně rozebrat chodník, od vzdálenosti asi 2–3 metry dlažbu postupně zvýšit směrem k hrdlům kontejnerů. Tímto by byl odstraněn schod a přístup by byl pozvolný.

Proč nastala tato systémová chyba? Vypadá to na špatný výpočet. Zřejmě se k hloubce nádoby zapomnělo připočíst výšku drtě a betonu pod kontejnerem. To je matematika z čtvrté nebo páté třídy základní školy. I potom se to dalo řešit. Třeba tak, že by se pouze položené kontejnery znovu vyňaly a výkopy prohloubily, aby kontejnery byly dostatečně zapuštěné.

Řešení, které bylo zvoleno, je ale nešťastné. Takto odvedená práce je ostuda celého města. Nehledě na to, že práce jako tradičně trvaly hodně dlouho. Mnoho dní se zde vůbec nepracovalo. A co kontrolní orgány? Stavební dozor, stavbyvedoucí, zaměstnanci města při kontrolních dnech? Dělali svoji práci dobře? Uvidíme , kolik to bude stát peněz. Pro srovnání, podzemní kontejnery mají vypadat přesně tak jako na náměstí T.G.Masaryka. Tam je vše v pořádku.

Pevně doufám, že pod novým vedením města se špatně odvedená práce už nebude opakovat.


Redakční titulek. Obsah příspěvku nemusí vyjadřovat stanovisko redakce.
Vladimír Srnka, Příbram-Březové Hory

Fotogalerie: Podzemní kontejnery v Příbrami. Inspirace seriálem Pat a Mat? (NÁZOR, FOTOGALERIE)

Tato fotogalerie je prázdná.

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.