textařské a redakční služby

Po návštěvě Mokrska musíte být stoprocentně proti těžbě zlata (FOTOGALERIE, NÁZOR)

10.03.2014 16:05

Nedávno jsem společně se svými dětmi navštívil obec Mokrsko, abych s nimi vyšel na rozhlednu Veselý vrch. Po cestě k rozhledně jsem pozoroval, že skoro na každém domu či plotu ba i dětské prolézačce byly umístěny hesla Stop těžbě zlata.

Syn se mě ptal, co to znamená. Začal jsem mu vysvětlovat, že je to iniciativa občanů proti těžbě zlata, která by se prováděla loužením rozemleté horniny s použitím jedovatého kyanidu nebo thiomočoviny. Lidé se pak obávají, že těsná blízkost řeky Vltavy představuje hrozbu její kontaminace, hrozí zvýšené emise prachu v okolí dobývacího prostoru, nevratné změny krajinného rázu a trvalého poškození ekosystému rekreační oblasti Povltaví.

Negativní ovlivnění kvality povrchových a spodních vod a v neposlední řadě nevýhodné ekonomické podmínky pro náš stát. Z těchto a mnoha dalších důvodů zde občané odmítají těžbu zlata. Je patrné, že velmi nejistý ekonomický přínos těžby zlata zcela převažují negativní dopady a vysoké riziko poškození životního prostředí, jehož náprava by byla naším ostudným odkazem příštím generacím.

Z toho důvodu jsem velice rád, že jsme na posledním zasedání zastupitelstva města Příbram (jak já osobně, tak další zastupitelé) podpořili vstup našeho města do Sdružení Čechy nad zlato, které bylo vytvořeno za účelem ochrany životního prostředí v oblastech ohrožených průzkumem a těžbou zlata. Nejenže vstupem našeho města (třetí největší město ve Středočeském kraji) jsme symbolicky podpořili význam tohoto sdružení, ale budeme se také aktivně podílet na jasném „ne“ proti těžbě zlata a možném poškození životního prostředí.

Ten, kdo navštíví obec Mokrsko či rozhlednu na Veselém vrchu, si to při pohledu do krásné Povltavské krajiny o to více uvědomí.


Tip: Snímky najdete na FB profilu www.facebook.com/pribramag.
Obsah příspěvku nemusí vyjadřovat stanovisko redakce. Redakční titulek

Martin Poulíček, radní města Příbram
 

comments powered by Disqus

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.