textařské a redakční služby

Pachatel krádeží a loupeže byl policisty zadržen

15.01.2014 11:37

Příbram (Příbramsko) - Muž, který v dopoledních hodinách v Příbrami VII okrádal starší ženy, byl policisty zadržen jen chvíli po provedené krádeži v pondělí 13. ledna 2014.  
 
V době od čtvrtého do třináctého ledna bylo oznámeno celkem pět případů přepadení seniorek ve věku od šedesáti do osmdesáti let. Podle prvotních informací mladý muž ve většině případů přistoupil k ženám ze zadu a snažil se jim vytrhnout kabelku. Ženy přepadával náhodně a vždy v dopoledních hodinách. Ke krádežím si vybíral místa, která nejsou odlehlá, a je zde standardní pohyb osob.
 
V sobotu 11. ledna byla při přepadení zraněna seniorka, která se bránila s větší intenzitou a tento případ je kvalifikován jako loupežné přepadení. V ostatních případech ženy utrpěly šok. Popis pachatele a první informace od poškozených žen byly velmi strohé. Mělo se jednat o muže štíhlé postavy, vysokého asi 170–190 cm v tmavé bundě.
 
Jednotlivé případy jsme nikterak nepodceňovali a byli jsme si vědomi obav veřejnosti. Intenzivně jsme shromažďovali, vyhodnocovali a analyzovali veškeré získané informace. Byla přijatá bezpečnostní opatření s cílem co nejdříve odhalit a dopadnout pachatele série přepadení. V rámci bezpečnostních opatření se po městě pohybovali uniformovaní policisté a byl zejména posílen výkon služby o policisty, vykonávající policejní činnost v civilním oděvu. Právě toto se ukázalo později jako správné a vedlo k dopadení pachatele. Policisté mladíka chytili v pondělí 13. ledna, kdy okradl další ženu. Byl u něj nalezen mobilní telefon, který právě odcizil.
 
Dvaadvacetiletý muž z Příbramska se ke všem pěti činům z letošního roku doznal. Popsal také další případ, který spáchal rovněž ve stejném období, ale ten nám nebyl do současné doby oznámen.
 
V listopadu a prosinci 2013 byly oznámeny čtyři podobné případy krádeží se shodným scénářem. I tyto případy provedl zadržený muž a přiznal se k dalším dvěma, které rovněž nebyly oznámeny. Proto žádáme případné další poškozené, aby se obrátily na polici osobně, volali na linku 724 128 090 volali na linku 158
 
Mladík sdělil kriminalistům, že se zaměřil na skupinu seniorek s vědomím, že se nebudou bránit. Odcizením kabelek, mobilních telefonů, platební karty, klíčů, písemností, potravin, prstenu způsobil poškozeným škodu ve výši více než 20.000 korun. Podařilo se mu také odcizit finanční hotovost ve výši téměř dvanácti tisíc korun.
 
V úterý 14. ledna bylo muži sděleno obvinění z podezření ze spáchání trestných činů krádeže věcí při sobě, neoprávněné opatření platebního prostředku a loupežného přepadení. Byl podán návrh na vzetí do vazby. Muž obdobnou trestnou činnost páchal již minulosti za což mu byl uložen soudem podmíněný trest odnětí svobody.
 
Štěpánka Zatloukalová, tisková mluvčí KŘP Středočeského kraje

Diskusní téma: Pachatel krádeží a loupeže byl policisty zadržen

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.