textařské a redakční služby

Mineralogická výstava ukáže také poklady ze šachet č. 16, 19 a 20

06.01.2014 17:12

Příbram (Příbramsko) - Koho zajímá historie Příbramska starší než ta lidská, jistě si nenechá ujít výstavu, kterou chystá Hornické muzeum Příbram (HMP).

V budově Ševčinského dolu, kde se nacházejí mineralogické sbírky, se od 30. ledna do konce letošího roku koná expozice nazvaná Zeolity a minerály pegmatitových žil.

Mineralog z HMP Pavel Škácha k výstavě říká:
„Oblast Příbramska je jednou z mineralogicky nejzajímavějších oblastí České republiky. Kromě rudních minerálů, které tuto oblast proslavily nejvíce, se však vyskytovalo velké množství doprovodných minerálů, vázaných jednak přímo na rudní žíly, ale také na jejich horninové okolí.

Do této skupiny spadá například minerální společenství zeolitů, které bylo nalezeno v Bohutíně při ražbě Dědičné štoly v letech 1850–1855 a také nověji při ražbě uranových dolů zvláště na šachtách č. 16 a 19. Vzorky zeolitů z těchto lokalit patří k nejkvalitnějším u nás.

Bez zajímavosti nejsou také pegmatitové žíly, které však bohužel často unikaly pozornosti. Jejich výskyty jsou známé z několika míst bohutínských dolů. Nově byl také zjištěn a zdokumentován nález pegmatitové žíly obsahující mimo jiné minerály lithia na uranovém dole č. 20 – Skalka. Dokumentační vzorky z těchto lokalit budou prezentovány na této výstavě.“

Tip: Jak vypadá například harmotom ze šachty č. 19, si můžete prohlédnout na našem facebookovém profilu (facebook.com/pribramag).

sdb

Diskusní téma: Mineralogická výstava ukáže také poklady ze šachet č. 16, 19 a 20

Datum: 14.12.2014

Vložil:

Titulek:

g

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.