textařské a redakční služby

Hotel u Města Příbrami mění majitele. A rozhodně to není klidnou cestou

12.03.2014 14:25

Pravidelní návštěvníci restaurace v takzvaném Hotelu u Města Příbrami, který se nachází v Příbrami u Hořejší Obory, mají od začátku března smůlu. Restaurace se zavřela, dokonce vchod je zatlučen prkny (fotografie naleznete na našem FB profilu – www.facebook.com/pribramag).

Podle informací serveru pribramag.cz se zde mění majitel nemovitosti a k předávání objektu dochází za poměrně dramatických okolností, kdy původní provozovatel a nový majitel na sebe vzájemně volají policii a došlo údajně i k poškození části vodohospodářské infrastruktury (vodovodní přípojky), kterou provozuje 1. SčV.

„Koupili jsme objekt v dražbě,“ řekl serveru pribramag.cz nový majitel Jurij Dmytrovyč Kostjak a dodal: „Máme potíže s původním provozovatelem, který náš objekt užívá neoprávněně.“ Dosavadní provozovatel Zbyněk Bílek ale změnu vlastnictví objektu zpochybňuje: „Prošlo to sice dražbou, my jsme ale podali žalobu. Jsou tam soudní tahanice, nemůžu o tom teď mluvit. Mohu jen potvrdit, že v současné době je restaurace zavřená.“ Odpojena má být voda, plyn i elektřina.

Podle korespondence, kterou měl server pribramag.cz k nahlédnutí, adresoval Bílek Kostjakovi dopis, ve kterém konstatuje, že bude nemovitost nadále užívat. „Jako vydražiteli vám sděluji, že s provedenou dražbou nesouhlasím, přistoupím k podání žaloby o neplatnosti dražby a z toho důvodu vás informuji, že do právní moci rozsudku o neplatnosti dražby budu nemovitost nadále nerušeně užívat. Z tohoto důvodu vás žádám, abyste mé sdělení respektoval a nepodnikal žádné nezákonné kroky k tomu, abych ukončil provozování nemovitosti a provedl její vyklizení, v rozporu se zákonem,“ stojí v dopise z přelomu ledna a února letošního roku.

Spor mezi novým a původním vlastníkem zaznamenala také policie, která sem vyjížděla doposud třikrát. Nejdříve šlo o vykopnuté dveře. „Pak jsme byli přizváni ještě dvakrát. Jednou mělo jít o napojení asi načerno na vodu, to prověřujeme, a pak odmítnutí vystěhování, což se také prověřuje,“ řekla pribramag.cz mluvčí příbramské policie Monika Schindlová.

Podle dostupných informací byla restaurace řádně zkolaudována, ale zbytek objektu nikoliv. V průběhu posledních let v podniku několikrát proběhly návštěvy příslušných úředníků z města či hygieny. Zjišťovali jsme informace na Obecním živnostenském úřadě, jeho vedoucí Ota Hauptmann odpověděl: „Ve věci kolaudace budovy včetně dalších stavebních řízení je příslušný Stavební úřad Městského úřadu Příbram. Živnostenský úřad není oprávněn v této souvislosti řešit také otázky dražby, vztahů mezi původními a novými vlastníky, dodržování hygienických předpisů a podobně. Zaměstnanci města zařazení do obecního živnostenského úřadu jsou povinni zachovávat mlčenlivost v souladu se zákonem č. 570/1991 Sb., o živnostenských úřadech. Navíc ve věci probíhá šetření.“

Následně jsme se tedy obrátili na stavební úřad. Stanovisko jeho vedoucího Přemka Bartoše je následující: „Stavební úřad si údaje o vlastnictví zjišťuje pouze na základě informací vedených v Katastru nemovitostí. O konání dražby nebyl stavební úřad oficiálně informován ani vlastníkem stavby ani správcem konkurzní podstaty. S původními vlastníky (panem Bílkem a paní Bílkovou) jsou dosud stavebním úřadem vedena různá správní řízení týkající se předmětné nemovitosti, která ještě nejsou ukončena a není možné podávat informace osobám, kteří nejsou účastníky těchto řízení.“

Obyvatelům Příbrami, kteří navštěvovali restaurační zařízení, není zatím možné sdělit informaci, kdy se zařízení opětovně otevře. Nyní probíhá spor zejména o to, zda je platná samotná dražba nemovitosti.

Nový majitel Kostjak, který objekt koupil v dražbě za přibližně tři miliony korun, řekl, že chce restauraci i hotel nadále provozovat, ale že k tomu vlivem uvedených okolností nemá možnost. „Mám v plánu to celé rekonstruovat. Je tam 13 pokojů, zimní zahrada, restaurace. V Příbrami je nedostatek hotelů, takže to chceme zase otevřít,“ dodal.

sdb

comments powered by Disqus

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.